Zijn noten wel zo gezond?

Deze hand noten bevat ongeveer 380 kilocalorieën. Dat is wel even schrikken, want een hand noten eet je zomaar weg. Ze bevatten een variëteit aan voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, eiwit, verschillende B-vitamines, vitamine E en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, zink, ijzer, koper en selenium. Ze krijgen daarom snel het label “gezond”. Als er met gezond bedoeld wordt dat noten per gram product veel voedingsstoffen bevatten, dan klopt dat. Als er echter met gezond bedoeld wordt dat het helpt om je lichaamsgewicht te verlagen, dan is het te kort door de bocht.

Laten we dit in een voorbeeld bekijken:

Persoon A heeft overgewicht en wil graag zijn vetpercentage verlagen. De buurvrouw van persoon A geeft daarom het advies om veel noten te eten, want noten zijn gezond! Persoon A gaat vervolgens met goede moed aan de slag. Hij gaat trainen en eet alleen maar gezond. Zijn voedingspatroon heeft hij verrijkt met 3 handjes noten per dag. Na enkele weken ziet persoon A nog geen resultaat. Hij vraagt zich af hoe dit kan, hij eet toch gezond?

In de situatie van persoon A komt duidelijk naar voren dat hij waarschijnlijk niet een calorie tekort hanteert. Hij richt zich op gezonde voeding en eet onder andere veel noten. Wat persoon A niet beseft, is dat hij op deze manier teveel calorieën binnenkrijgt. Dat wil zeggen, teveel voor zijn doelstelling vetverbranding. Komt dit dan alleen door het eten van noten? Nee, zeker niet. Maar noten kunnen daar wel in bijdragen. Noten bevatten namelijk behoorlijk wat calorieën, meer dan de meeste mensen denken.

Kijk nog maar eens terug naar de hand met noten en besef je dan dat dit bijna 400 kilocalorieën is, die je in een mum van tijd opeet. Als persoon A in dit geval ongeveer 1800 kilocalorieën per dag mag innemen waarmee hij een calorie restrictie creëert die zijn doelstelling ondersteunt, dan heeft het handje noten van 400 kilocalorieën daar een groot aandeel in. Het nadeel van energiedichte voeding, zoals noten, is dat je het snel weg eet. Je hebt niet in de gaten hoeveel kilocalorieën je binnenkrijgt. Bewustwording hierbij is dus van belang.

Wat zegt de wetenschap over noten?

Er zijn verschillende studies gedaan die gekeken hebben naar het effect van noten op de calorie inname van personen en het effect op het lichaamsgewicht. Uit deze studies komt naar voren dat er geen correlatie is tussen het eten van noten en een stijging van het BMI. In sommige gevallen wordt er zelfs een relatie gezien tussen het eten ervan en een verlaging van het BMI. Dat klinkt in eerste instantie positief.

Echter zijn veel van deze studies observationeel. Het feit dat bij mensen die noten eten een lager BMI wordt geobserveerd, betekent niet per se dat dit de oorzaak en gevolg relatie is tussen deze twee variabelen. Mensen die meer noten eten blijken in observationele studies ook meer te bewegen. Daarnaast zijn mensen die ze eten wellicht bewuster bezig met hun voeding en nemen ze daarom minder kilocalorieën op een dag. De oorzaak is dan dus niet het eten van noten, maar het bewust bezig zijn met voeding.

Conclusie

Moet je ze vermijden als je de doelstelling hebt om je vetpercentage te verlagen? Nee. Moet je veel noten eten als je de doelstelling hebt om je vetpercentage te verlagen? Nee. De waarheid ligt, zoals wel vaker, in het midden. Nogmaals, noten bevatten veel voedingsstoffen en passen daarom in je voedingspatroon. Wees wel bewust dat ze veel kilocalorieën bevatten en dat een handje noten al snel kan leiden tot meer.

Of dit vervolgens direct effect heeft op je doelstelling om bijvoorbeeld je vetpercentage te verlagen is nog maar de vraag. Gezien dit niet uit wetenschappelijke studies naar voren komt. Echter is het goed om bewust te zijn van wat je eet, waarom je iets eet en of het aansluit bij je doelstelling. Op basis daarvan maak je de beslissing in welke mate een product past binnen je voedingspatroon.

Contact

The Training Club
Langewijk 366
7701 AR Dedemsvaart
0523-612478


The Training Club Zwartewater
Sisalstraat 60
8281 JK Genemuiden
038 385 9042
 • Leuke en gezellig sportschool. Gezellige sfeer en vriendelijk personeel.

  Leon
 • Een hele aangename sfeer hangt er bij The Training Club en echte feel good motivatie begeleiding en goeie tips. Top Club!

  Julien
 • Geweldige sportschool met super apparatuur!! Begeleiding is ook top!

  Mark
 • Wat een geslaagde metamorfose! Super mooi, licht en ruim en ontzettend mooie fitness apparaten. Top!!

  Margaret
 • Ik merk dat ik trouw blijf komen, door de fijne begeleiding. Sporten bevalt me prima!

  Sandra
 • De eGym training is elke keer een persoonlijke uitdaging. En het werkt!

  Gert
Leon Julien Mark Margaret Sandra Gert

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.